top of page
  • Marie

Grafické listy

Aktualizováno: 23. 4. 2020

Už jako malá holčička jsem si ráda kreslila a všimla jsem si, že lidem okolo přináší moje obrázky radost. Do dospělosti jsem si přinesla právě to. Žiji abych tvořila a tvořím abych žila. Jsou to spojité nádoby a s vnějším světem jsou propojeny právě skrze radost. Po letech kreslení jsem si postupně vytříbila svůj styl a také formy, jak předat moje vidění světa dál. Jednou z nich jsou právě grafické listy.


Valnou většinu kreslím tuží, respektive perem naplněným tuží. Obrázky pak vybarvuji akvarelem. Používám i jiné metody, ale kdyby mně mělo něco charakterizovat, tak je to naivita, tuž a akvarel. Vše co vytvořím skončí na pevném disku mého počítače a nakonec v tiskárně. Soustřeďuji se na nejkvalitnější papír, stálost a ekologičnost barev. Výsledek je nádherný a díky struktuře tisku a papíru je jen velmi těžko rozeznatelné, že obrázek není dílo ruky.


Doporučuji si nechat obrázky zarámovat a použít paspartu, aby vynikly nakreslené výjevy. Velkou úvahu věnujte tomu, zda si obrázky necháte zasklít. Sklo totiž odráží světlo a velmi často uvidíte spíše sebe nebo pokoj ve kterém jste. Pokud si budete obrázek rámovat sami, tak platí několik jednoduchých pravidel. Nejdůležitější je nepoužívat lepidla, obrázek se vám může zkroutit. Využijte paspartu, rovnou podložku a stálý rovnoměrný tlak. Obrázek vložte mezi ně a zajistěte tlak na všechny strany rámem a svorkami - stabilitu zajistíte jen pokud není nikde žádná vůle. Jednou za čas obrázky zkontrolujte a případně napravte rovnoměrné zatížení.


Jsem moc ráda, že jste si vybrali moje obrázky a plně si uvědomuji, že s vámi budou klidně i desítky let. Dala jsem do nich všechnu svou energii. Ta v obrázcích je obsažena a bude tam stále. Není nic horšího než prázdné zdi v pokojích. Proto tu pro vás jsem. Moc vám děkuji a přeji hezké dny.

108 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page