top of page
  • Marie

Jak objednat eKarikaturu?

Aktualizováno: 5. 7. 2020

Předně mám radost, že jste se rozhodli sebe a nebo někoho blízkého potěšit. Moc dobře totiž vím jaké jsou reakce - čistá veselost. Často smích společně se zvědavostí. Někdy jde skutečně o napětí. Jaký bude výsledek? To je také to hlavní o čem karikatura je - o zábavě a radosti. A já mám radost, že ji mohu šířit!



Nejdříve si musíme ujasnit pojem eKarikatura. Je to jednoduché - vy pošlete fotku emailem, já si ji otevřu a podle ní kreslím. Výsledek upravím v počítači a pošlu hotové dílko zpět na emailovou adresu odkud přišla předloha. Nikde není žádná pošta, a tedy žádné zbytečnosti okolo ní. Žádné zdržení a také žádné náklady. Přijdou vám data a ty si vytisknete. Čím kvalitnější tiskárna a papír, tím lepší výsledek. Stačí si najít ve svém okolí tiskárnu. Tisk není nijak nákladný. Samozřejmě lze dál vyrábět různé pozvánky, svatební a jiná oznámení, či cokoliv co je třeba (i s tím vám mohu pomoci - více informací zde). Výsledek je váš a možností co s ním spousta :)


Další možnost je mít karikaturu na hrnečku nebo jiném médiu. To už si vyberete dle vašich potřeb. Tam ale automaticky naskočí poštovné a cena média, třeba hrnečku.


Jak ale dosáhnout co nejlepšího výsledku? Nezáleží totiž pouze na mých schopnostech. Ze všeho nejdůležitější je výběr fotografie, a to je váš úkol. Objekt totiž neznám, nevidím jej jako při kreslení na živo. Musím mít tedy pro kresbu kvalitní podklady. Jak technicky, tak obsahově.


Technické požadavky: postačí fotografie i z horších mobilů - čím fotíte tedy moc podstatné není. Fotografie by měla být ostrá a obličej objektu by měl být vyfotografován z co největší blízkosti - dobrý výsledek je alespoň 20% plochy fotografie. Pozor na deformační efekt čočky, pokud je objekt vyfocen z přílišné blízkosti.


Abyste tomu rozuměli - když kreslím, tak si detaily obličeje zvětšuji. Jako ne moc vhodné jsou tedy postavy z dálky a potom zmenšené fotografie. Pokud třeba použijete fotografii ze sociálních sítí, tak ji obyčejně stahujete již velmi zmenšenou. V takovém případě budu potřebovat, aby obličej objektu zabíral větší plochu na fotografii.


Zbytek fotografie je naprosto nepodstatný. Mimo obličeje může být vše rozostřeno, tmavé, přeexponované, prostě technicky úplně pokaženo, je to jedno.


Obsahové požadavky/kompozice: aby výsledná karikatura byla co nejvěrněji podobná, tak potřebuji obličej vyfocený ze předu. Protože jde o karikaturu, tak není vůbec podstatné, co je na fotografii a ani jaká je celková kompozice. Zajímá mně pouze jen obličej objektu, který mám nakreslit. Velice podstatná je ale jiná věc - aby byl objekt vyfocen takříkajíc normálně. Bez grimas, aby obličej nic nezakrývalo (přemýšlejte o brýlích, pokrývkách hlavy), bez přílišné emoce a jen pouze s mírným úsměvem. Účelem je zachytit věrně podobu - grimasu nebo emoci mohu dotvořit. Karikatura na rozdíl od portrétu dává autorovi volné ruce a mnohem větší možnosti ke kreativitě, mohu vám klidně nakreslit sloní chobot místo nosu :)


Množství podkladů: fotografií nemusíte posílat nějak moc, stačí jedna dobrá - více jak tři je už skutečně zbytečné. Pokud mám kreslit více osob, tak ocením fotografii každého objektu zvlášť. Pokud půjde o karikaturu i s postavou, tak přiložte jednu fotografii postavy. Nemusí vůbec být kvalitní ani technicky ani kompozičně. Pokud budu kreslit více osob, tak je někdy nutné vědět, kdo je jak vysoký. Můžete přiložit společnou fotografii a nebo tuto informaci stačí napsat.


Karikatura má příběh: měli byste se rozhodnout v jakém stylu karikaturu chcete. Zda hodně vtipnou nebo spíše serióznější. To je závislé na účelu proč ji potřebujete. Můžete to nechat na mně, ale samozřejmě pokud máte nějaký nápad, tak ho popište a já ho zrealizuji. Třeba pokud chcete karikaturu zamilovanou, tak přidáme srdíčka nebo objekty mohou být přímo v srdci apod.


Obsah mohou doplnit nápisy. Nejčastější jsou jména, místa a události. Napsat je možné cokoliv, platí ale jedna zásada - texty by měly být co nejkratší, aby nezanikl kreslený objekt. U nápisů je tedy nutné mi přesně popsat co, kde a jak velké má být napsáno.


U více osob je situace s popisem tím složitější, čím více jich bude. Pokuste se vše co nejjednodušeji popsat. Fotografie například očíslujte/pojmenujte a v textu používejte odpovídající čísla/jména. Neváhejte se vyptávat, já už si vás dotazy nasměruji, abychom se dobrali k co nejlepšímu výsledku. Nejzásadnější je rozmístění objektů. Kdo kde má být? Popište to, případně nakreslete na papír jednoduché schéma s čísly/jmény a ten vyfoťte. U hromadných karikatur (třeba kolektivy z práce, tabla ze škol apod.) hodně pomáhá, když každý objekt něco dělá (třeba dle skutečných zájmů). Kreslila jsem kde co - fantazii se meze nekladou a výsledek v naprosté většině případů pobaví i mně. Lze nakreslit i komiks.


Omezení, která mám, jsou dvě. Zcela jistě nekreslím nic proti svému přesvědčení a případně práci odmítnu - jde zejména o zbraně, vyobrazení násilí, xenofobii, rasismus, sexismus a podobně. Druhým omezením je čas. Než si objednáte, tak se zeptejte jak jsem na tom s časem - rozhodně nečekejte výsledek druhý den. To jde skutečně jen výjimečně a situaci nezmění ani případný příplatek. Obvyklá doba doručení je 5-10 dnů. Rychlejší jsem během pracovních dnů. O víkendech a svátcích jsem obsazená kreslením na živo - svatby, firemní večírky a podobně. V některých částech roku jsem ale výrazněji pomalejší. Před vánoci i více jak měsíc. Zakázky k vánocům přestávám přijímat už někdy v polovině listopadu. Protože velkou část roku žiji v Asii, tak jsem velmi obsazená i v období lunárního nového roku - v lednu a únoru.


Pokud chcete, abych přijela kreslit na vaší akci, tak je to možné jen velmi omezeně. Jsem velmi obsazená a na dlouho dopředu. Samozřejmě nejvíce na pátky a soboty. Moji obsazenost lze zjistit snadno zde na stránce. Kalendář s termíny jsou obvykle zde. Kvůli omezením s onemocněním Covid-19 si ale budete muset počkat.


Autorská práva jsou plně vaše pouze pro nekomerční užití. Pokud potřebujete nakreslit karikaturu pro nějaký druh propagace, obchodní činnost a podobně pak je nutné si objednat grafické práce. Více informací najdete zde


Před závěrem vysvětlím cenotvorbu. Nejlevnější je základní karikatura jedné osoby pouze obličeje (s rameny). Za příplatek je každá další osoba (o trochu levněji). Něco navíc vás bude stát "tělíčko". Vše si v e-shopu naklikejte. Je to spravedlivé dle množství práce. Důkladně si prostudujte všechny možnosti přímo v objednávce. Když něco popletete nevadí, zakázku vám docením, rozdíl vám pošlu zpět na kartu nebo mi naopak doplatíte. Jakmile si u mě objednáte, tak dostanete kupón na 5% slevu na další zakázku.


Nakonec vám chci poděkovat. Jsem potěšena, že se vám líbí zrovna moje práce. A jsem ráda, že mohu šířit radost dál. Tak tedy moc děkuji za příležitost :)





415 zobrazení0 komentářů
bottom of page